به گزارش واحد سنجش و راه حل های رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، عدم پرداخت مطالبات شرکتهای داروساز از سوی مراکز و سازمانهای بیمه، به یکی از مشکلات اساسی این صنعت بدل شده و در نتیجه آن، سطح نقدینگی در شرکت‎های دارو تنزل یافته است.

بررسی بر روی تمام شرکتهای فعال در گروه دارو نشان میدهد که حجم مطالبات تجاری در سطح بالای 77626 میلیارد ریال قرار دارد. بر این اساس، «پخش» با 8380 میلیارد ریال حساب دریافتنی تجاری، رتبه نخست را از آن خود کرده است. رتبه دوم با 4404 میلیارد ریال در اختیار «تیپکو» قرار گرفت و پس از آن، «دالبر» با 4051 میلیارد ریال، در جایگاه سوم ایستاد.

فاصله زیاد «دعبید» و «پخش» از سایرین / دست دولت در جیب داروسازان

در مجموع، داروسازان 83510 میلیارد ریال مطالبات تجاری و غیرتجاری دارند و در طرف مقابل، 32066 میلیارد ریال بدهی تجاری و غیرتجاری به بار آورده‎اند.

انباشته شدن مطالبات موجب شده تا علاوه افزایش میزان بدهیهای معوق، حجم نقدینگی کاهش یابد. 6168 میلیارد ریال میزان وجه نقد و موجودی‎های نزد بانک داروسازان است که در مقابل مطالبات و بدهی‎ها رقم چشم‎گیری نیست.

این موارد، ضمن این که در چرخه تولید و فروش شرکتها خلل وارد میکند، مانعی در مسیر به‎روزرسانی تکنولوژی و ماشین آلات تولید تلقی میشود و اجرای طرحهای جدید را به مخاطره میاندازد.

در گروه محصولات دارویی، «دعبید» با 847 میلیارد ریال بیشترین میزان وجه نقد را در صندوق‎های خود خوابانده است. «دسینا» و «دتماد» جایگاههای بعدی را به نام خود ثبت کردهاند.

فاصله زیاد «دعبید» و «پخش» از سایرین / دست دولت در جیب داروسازان

یکی دیگر از مشکلات صنعت داروی کشور این است که خریدار و قیمت‎گذار یک شخص است. دولت هم در قامت خریدار ظاهر میشود و هم هم قیمت محصولات دارویی را تعیین میکند. در نتیجه، خواسته داروسازان در خصوص نرخهای فروش تأمین نمیشود. در حال حاضر حدود 50 درصد مواد اولیه دارو با ارز 4200 تومانی تامین میشود، اما بقیه مواد مورد نیاز و وسایل جانبی مانند بسته‌بندی با دلار آزاد حساب میگردد. از همین رو، تولید در چنین شرایطی چندان مساعد داروسازان نیست و در بلندمدت حاشیه سود این شرکتها را کاهش میدهد.

بنابراین، دولت و سازمانهای مربوطه باید بیش از گذشته نسبت به مطالبات داروسازان واکنش نشان دهند تا چرخ این صنعت استراتژیک بهتر از قبل بچرخد.