به گزارش واحد سنجش و راه حلهای رفتاری در بازار (آبسیم) بورس نیوز، مجاورت با آبهای آزاد، نزدیکی به مخازن گاز عسلویه و ذخایر سنگ آهن گل گهر و دسترسی آسان به حمل و نقل ریلی، از جمله مزیتهای رقابتی شرکت «فولاد هرمزگان» محسوب میشود.
این شرکت با هدف تولید 1.5 میلیون تن اسلب فولادی در سال راهاندازی گردید و در سال 97 میزان تولید از 1.4 میلیون تن فراتر رفت و پا به پای شرکت «فولاد خوزستان»، سهم 14 درصدی از بازار داخل را به خود اختصاص داد. البته طرح افزایش ظرفیت تولید به 3 میلیون تن اسلب در سال در دست اجرا قرار داشت که به سبب اعمال تحریمها، این امر به حالت تعلیق درآمد.
سیاستهای ارزی ناپایدار بر صادرات محصولات فولادی اثر گذاشته و قیمتهای کنونی ارز، جذب سرمایههای خارجی و داخلی را دشوار نموده است. این معضل باید هر چه سریعتر برطرف گردد؛ چرا که با توجه به افق تولید محصولات فولادی در 1404، ایران به یکی 5 تولیدکننده برتر دنیا تبدیل خواهد شد. بنابراین، مقدار زیادی از این تولید، مازاد نیاز داخل خواهد بود و باید مسیرهای صادراتی هموار گردد.
بررسی تحلیل فاصله ساختار فروش «هرمز» نشان میدهد که از حاشیه سود ناخالص کمتری نسبت به سایر فولادسازان برخوردار است. البته باید توجه داشت که در دورههای گذشته وضعیت مساعد نبود و حتی در سال 95 زیان ناخالص ثبت گردیده بود. اما پس از آن، در راستای کاهش هزینههای تولید گام برداشت و در سال 96 حاشیه سود ناخالص 13 درصد ثبت گردید و در دوره 9 ماهه سال 97 به رقم قابل توجه 31 درصد دست یافت. اما همچنان از میانگین شرکتهای همگروه حدود 8 درصد کمتر است.
کاهش مصارف از جمله دستیابی به رکود 1.8 کیلوگرم الکترود در هر تن محصول و کاهش توقفات تولید، از جمله مواردی بود که موجب کاهش بهای تمام شده گردید. همانطور که در تصویر ذیل مشاهده میکنید، با افزایش تورم در دورههای اخیر، بر سهم مواد مصرفی از کل بهای تمام شده افزوده شده است.
از آنجا که هیچگونه واردات مواد اولیه ندارد و از سوی دیگر، میزان صادرات محصولات بیش از فروش داخلی است، از افزایش نرخ ارز منفعت بالایی میبرد. به همین جهت، سایر درآمدهای عملیاتی که اغلب از محل سود تسعیر ارز نشأت گرفته، 36 درصد از کل مبلغ فروش دوره 9 ماهه را شامل شده است.
افزایش تقاضا در کنار رشد نرخهای داخلی و جهانی، موجب افزایش درآمد فروش گردید. «هرمز» در دوره 12 ماهه سال 97 موفق به شناسایی 37261 میلیارد ریال درآمد فروش گردید که نسبت به سال 96 رشد 36 درصدی را به معرض نمایش میگذارد.
این فولادساز برآورد کرده در 3 ماهه نخست سال 98 به فروش 9065 میلیارد ریالی دست یابد که نسبت به مدت مشابه سال 97 حاکی از افزایش 58 درصدی است. با توجه به ثبت درآمد 4714 میلیارد ریالی در فروردین ماه سال جدید، به نظر میرسد دستیابی به این میزان فروش در فصل اول، چندان دور از دسترس نیست و حتی میتواند از رقم برآورد شده پا را فراتر بگذارد.
نسبت بدهی و نسبت جاری «هرمز» در ارقام مطلوبی قرار دارد و از این حیث، ریسک چندانی متوجه شرکت نیست. بنابراین، در مجموع، وضعیت «هرمز» بسیار مطلوب ارزیابی میشود و روند رو به رشد این شرکت در سال 98 نیز با احتمال بالا ادامه خواهد یافت.